Schoolfoto’s: op de middelbare school

Wie heeft ze niet, schoolfoto's van de middelbare school. Vaak in een traditionele opstelling staat uw met al uw klasgenoten op een rijtje naast elkaar, meestal vrolijk lachend op de schoolfoto. Een mooie herinnering om later nog eens op terug te kijken, want met wie zat u ook alweer precies in de klas? Een schoolfoto op de middelbare school is een leuke manier om weer even die nostalgische gevoelens op te roepen en te denken aan de leuke en leerzame tijd die u daar heeft gehad.  

 

Schoolfoto's op de middelbare school, niet iets van de laatste tijd

Hoewel de kinderen van tegenwoordig misschien veel vaker fotograferen en worden gefotografeerd, zijn schoolfoto's zeker niet iets van de laatste tijd. Integendeel, schoolfoto's van de middelbare school of basisschool zijn vaak een van de weinige foto's die mensen van oudere generaties nog hebben van zichzelf. Dit is vaak een mooie herinnering voor hen, en tevens een leuke manier om toch nog eens te kunnen zien hoe hij of zij er uitzag toen hij of zij jong was. Vroeger waren er niet veel mensen in het bezit van een camera, dus een bezoek van de schoolfotograaf was meestal erg leuk en spannend, en iedereen wilde ervoor zorgen dat hij of zij erbij was!  

 

Steeds moderner, die schoolfoto's? Ondanks dat er steeds meer ontwikkelingen ontstaan op het gebied van de fotografie, lijkt de schoolfoto op middelbare school en de basisschool toch nog zijn traditionele karakter te hebben behouden want de opstelling blijft grotendeels hetzelfde. Het is waarschijnlijk deels omdat er nu eenmaal één makkelijkste en efficiëntste manier is om een groep van 30 kinderen op de foto te nemen is; namelijk in 3 rijen, met de langste kinderen achter, de kleinere voor, en misschien een paar op de grond zittend om het plaatje compleet te maken. De leerlingen op de foto zorgen meestal al voor genoeg variatie door verschillende kleding en haardracht die elk decennium weer anders wordt.   

 

Schoolfoto's die nog verder gaan ontwikkelen? De traditionele schoolfoto lijkt dus nog lang niet te gaan verdwijnen. Voor veel middelbare scholen is het een traditie die ze al sinds het oprichten van de school hebben en die ze ook zeker niet van plan zijn los te laten. Wel is het zo dat veel scholen naast de schoolfoto er ook voor kiezen om nog andere foto's van hun leerlingen te maken. Dit zijn vaak wel creatievere foto's waarin de leerlingen vaak school gerelateerde activiteiten doen zoals proefjes in het scheikunde lab, of iets creatiefs in het tekenlokaal. Dit is ook een leuke manier voor de ouders en voor basisschoolkinderen om iets meer van de school zelf te zien, deze foto's worden dan ook vaak op de website of gezet of in een schoolbrochure geplaatst.

Uit welk jaar komt jouw favoriete schoolfoto?

Tip: neem contact op met Foto Koch voor een vakbekwame schoolfotograaf. 


Delen